Tuesday, June 28, 2011

perasaan bosan itu sudah datang!


hi everyone!
happy bored Tuesday ~ ;(

aku menghadap hari hari yg semakin membosankan di dunia bmi...
minggu 1st, 2nd, 3rd aku boleh gagah best lagi, goyang kaki, download cite, download lagu, layan cite,,,
tido lambat, bangun lambat sampai mata dengan muka naek lebamm
pagi makan ehhh pagi ke? aku tak bangun pagi =,= tengah hari makan, petang makan, malam pun makan~~

and now week ke berapa tah, haa, week ke-6... kalau tak silap.. lagi 2 kali kelas lagi, cukup 8 weeks...

sabarrrrr je lahhhhhhh...

last saturday, me and roomate went to ipoh for a seminar

seminar hidup luar biasa by dr azizan osman featuring afdlin shauki
unfortunately afdlin shauki tak dapat datang, tengah shooting papadom 2~~



then, sampai je hostel petang sabtu, black out pulak, damn!
notis kata  sabtu and ahad black out, so ahad tu class cancel~
tapi ahad tu tak black out, kira cuti umum lak.. ehh, korang paham ke aku cakap apa ni?? ^^

so ahad tu, kami in group ke mcd sebab nak dapat kan wifi untuk siap kan kerja..
sebab wifi kat hostel limited dari jumaat sampai ahad... :(
lepas habes siap kan kerja, kami terpakse keluar ke masjid india sebab nak berjimba lagi...
tujuan utama, roomate beli shawls, tapi macam biasa, aku pun terbeli jugak :))


ha, nak tanya, kat masjid india, yg pasar gerai banyak2 tepi kedai tu dah takde ke???
dah 2 kali pegi, sekali pegi weekdays takde, ingat weekends je, tapi egi ahad pun takde jugak...
ape kes??

ehhh,, cite annissa tengah shoot la kat sini... eksaited ai ;)))
korang tengok tak cite tu? best tau, aku yg takde tv pun sanggup download :p

picture courtesy of kepalabergetar.blogspot.com

kat belog atas tu lah aku mendownload segala nora elena, juvana, annissa... ^^

okay, that's it..


see u tomorrow with wordless Wednesday :)

Wednesday, June 22, 2011

wordless Wednesday #1


the day that the picture do describes with no words :)



so what is your picture for this Wednesday? 
let them talk for u :)



Sunday, June 19, 2011

that's why i love short semester!


hi everyone!

i just want to let u know that i really love this short semester!

class is only once in a week

i have a lot of free time, 6 days a week

i don't have any pressure

enjoy the class

enjoy the report of industrial visit

enjoy the test, quiz, etc...

enjoy the time being here, at the hostel, with no crowded, even though with so many cats

enjoy the time with friends, most of the time we spent together

enjoy everything!!

last week, me and my group members went for an industrial visit, settled! 


korang memang best la weyyyy

yeehaww!!!

by the way, please help me by vote my friends, do click here for more information :)

Wednesday, June 8, 2011

currently,my passion is ...


hi! happy early Tuesday...

straight to the point, my current passion is to download the series.. and now sedang gigih download drama asmara 1 and 2.. baru je tak sampai suku saya download.. syabasss! while i also finish to download nora elena too! yeehaw! the 1st episode until today's episode, which is 18th episode.. gigih tak gigih saya?? 

maaf la facebook, saya bosan sangat dengan awak. saya online awak kejap kejap je sebab nak tengok farmville saya tu.. kemudian saya balas mesej peminat dan jugak lihat friend requests mana tau dari raja brunei ke, raja kapur ke kan.. haha (lempang diri sendiri baru tau)

saya jugak sangat free dari isnin hingga sabtu tapi saya bukan free untuk kamu kamu tapi saya free untuk diri sendiri dan yg tertentu sahaja... haha (ni memang tak ada motif)

selain itu, passion baru saya juga adalah menonton move terbaru... dan paling baru adalah kung fu panda 2.. sangat best ok. nanti next entry saya cite kat awak tau~ 

saya rasa tu je kot.. dan tiada yg menarik dari saya untuk awak sebab sy pn bukan berada di tempat yg menarik.. haha.. ha, ade la 1 yg best,, short sem sangat best,, the 1st class i attended, agak happening.. tak lah dull je.. budak part timer memang sempoi laaa. kalau class biasa, dengan budak2 lain, i mean semester normal, agak bosan, mostly student pasive.. tp as part timers, they have a lot of experience and they are a bit havoc and active in class.. otherwise in normal, boring! ^^

tengok mata saya yg separuh je bukak, 
bengkak akibat tidur berlebihan ^^

saje je letak gambar geli geli ni.. i loike! :))




bye!

Saturday, June 4, 2011

mari memasak cream puff ^^


hi everyone, happy saturday...
may u have a great weekend ^^

last 2 weeks i made a cream puffs.. it's yummy yaww (duduk dalam bakul, angkat sendiri) ^^
after menggodek recipe sana sini, i combine the two recipes into 1 and here it is!


sorry tak tau kenapa dari tadi aligned x betul2 jugak, duk berselang je, x kemas... grrr

yummy cream puff

untuk puff
i followed the recipe from here

Bahan-bahan:

170 gm tepung gandum

1 sudu kecil baking powder

115 gm mentega

285 ml air
5 biji telur



Cara:

Panaskan oven dgn suhu 180-200 darjah Celsius. 
Ayak tepung bersama baking powder. 
Masukkan mentega ke dalam periuk bersama air lalu didihkan. 
Masukkan tepung, kacau rata-rata sehingga adunan licin dan tidak melekat pada periuk. 
Angkat periuk dari api dan salin adunan ke dalam sebuah mangkuk dan biarkan ia sejuk. 
Kemudian masukkan telur satu persatu ke dalam adunan sambil terus pukul hingga adunan licin dan berkilat. (i put some vanilla essence dalam telur to make them smell good dan tak bau telur)
Masukkan adunan dalam forcing/piping bag dgn nozzle berbentuk bintang dan tekan untuk membuat bulatan2 kecil. (i didn't use nozzle, just gunting sikit hujung dan picit bentuk bulatan kecil)
Bakar selama kira-kira 25-30 minit atau sehingga masak.

Biarkan ia sejuk sebelum dibuat sedikit belahan (jgn putus) pada puff tersebut. Isikan dgn krim kastad.

untuk custard cream

i followed the recipe from here
Bahan-bahan cream :
1 cawan tepung kastad 
(aku ikut 1 cawan tp cream die tak best, terlalu likat, make it cair sikit so kurang kan. put in dalam 3/4 cawan)

2 cawan susu cair

2 cawan air

9 sudu makan gula 
(tak manis langsung letak 9 sudu so i put 12 sudu makan, ikut lidah sendiri ye, try rasa dulu)


Cara membuat inti: 

Semua bahan inti dimasukkan ke dalam periuk.
Kacau sehingga sebati di atas api yang perlahan sehingga likat.

Apabila pastri telah masak, belah di tengahnya dan isikan inti ke dalam pastri.

Biarkan seketika sehingga intinya sejuk.
Isikan cream ke dalam puff using piping bag.
_______________________________________

ni lah hasil nya....


 puff yg lembut... ^^


puff after diisi dengan custard cream ^^


if u put 1 cawan tepung custard, macam ni lah rupa nya, dia tak cair, likat sangat.. 
so i suggest korang letak 3/4 cawan je tepung custard..


have a try, so easy peasy ^^

kalau korang tak nak letak inti as a custard cream, replace with choc filling or boleh jugak letak kaya.. kalau letak kaya, rasa serupa macam kaya ball :D

till then, good luck! kalau dah try nanti bagitau, saya nak rasa :)



Friday, June 3, 2011

what's next? result and rejab... ^^


hello! 

happy Friday all...

im currently at hostel from yesterday evening... to continue my study for short semester.. eventhough it just one subject, with 2 credit hours, i have to.. my own choice.. 

it's about 8 days im invisible myself, now it's turn to come back..

saturday 28th may, went to putrajaya from perlis... sunday 29th may, went for my brother's registration at PASUM, stayed at home at putrajaya till yesterday... ikut kan hati memang i will dropped for short semester tapi it's okay lah, just stay here and continue.. may next semester i will be more relax to face the hardest subjects kan? i just thought so..

first of all, a zillion of syukur sebab result last semester already released today.. i pass all the subjects. alhamdulillah, HE'S THE GREATEST, HE'S THE ALMIGHTY... as i told u before here that i felt down in one subject, which in engineering maths 4, i thought i will failed for that subject.. seriously i can't made it on final.. and aku dah bernazar, if i pass that subject, i will fast for 3 days, berturut turut beb.. alhamdulillah, never mind... i owe HIM... :)

tired thinking about the result, what goes around comes around, nak kata usaha aku dulu mendatangkan hasil memuaskan pun tidak jugak.. let bygone be bygone.. aku dah puas dulu mengejar pointer.. sekarang let them be... learn as much as i can, try harder, think smarter, and i just want to end it as soon as possible.. 

emm, now, i should prepare for the first test on this Sunday... may it go smoothly... 

and bulan rejab dah datang... kemudian syaaban kemudian ramadhan... mari lah berpuasa sunat sebanyak mungkin.. dan jangan lupa mengganti puasa korang jugak ye... hutang tu... 

i do copy something from ustaz zahazan's facebook,, sempena 1 rejab ni, amal kan doa :

"Allahumma Bariklana Fi Rajab wa Sya'ban, Wa ballighna ramadhan" riwayat al-Tirmizi..

maksudnya, "Ya Allah berkatilah kami dalam bulan Rajab & Sya'ban dan panjangkanla usia kami kpd Ramadhan" dan doa daripada ayat ke 8 Surah ali Imran agar berterusan semangat ibadah daripada sekarang hingga bila2..


ohh ye, thanks a million untuk visitors belog saye, new followers and all... i will visit u soon... keep reading, keep writing, leave me your footstep, i will be in your's...

till then, take care!


:)