Friday, March 11, 2016

korean drama iris 2 memang best sangat2

since 2 minggu ni aku dah layan balik korean drama kat tv

tp sebab aku jenis tak boleh sabar. aku tengk kat online

macam cite iris 2, kan kat tv baru je episode 7 ke 8 tah.. tp since last week tengok kat tv baru episode 2..hati dah tak tenteram..aku laju2 marathon tengok online..kemarin dah habis..haha

ketagihan..cite iris 2 tu best gile. action, romance. morale value dia sampai la..semngat patriotic kepada negara

aku suka macam tu..mesej nya sampai.



dah la pelakon2 dia tu aku suka..haha

dah tua tua pun gatai lagi layan kpop

sudah nye, aku busy layan korean drama sampai mengabaikan facebook. haha

which is good for me.. facebook is not good. semakin banyak pulak yg negatif..

certain fiends yg up status ajet2 la, yg setiap 5 mnt nk jadi reporter, hang wahabi aku sunni, hang sesat aku tak, dgn politik mesia yg sampah, macam2 lah..

rasa dah byk page yg aku unfollow, yg friends aku remove..betapa mereka memberi impak negative kepada aku so that i need to remove them. haha

semakin kurang aku spend masa dekat fb semakin tenang hidup aku.. haha

semakin aku filter kawan2 dgn page yg aku follow semakin bersih newsfeed aku.. haha

bukan lah tak boleh kritik, nak jadi reporter unpaid tapi berpada2 la kan.. ini tak..asal ada news, dia la 5 mnt sekali duk up status menerangkan perasaan dia.. kalau camtu pi tulis diari la saudara saudari T_T


ok lah, pendek kata, tonton lah drama iris 2 ni..dah lama dah drama ni tp since tertengok kat tv hari tu and best, so aku pun terjebak,,

adios!

Wednesday, February 24, 2016

aku sayang blog ni

aku sayang blog ni.. dah bertahun aku blog kat sini tp masa la x mengizinkan aku nak blog every moment..walaupun bukan ada follower or reader or peminat. haha

just reader passing by and wany je kot yg baca..haha


dah banyak kali dah nak tekan button delete blog sbb malas nak filter gambar2 lama yg x senonoh..kang mati nanti bertambah seksa aku dalam kubur T_T

let's filter what needs to be filtered as soon as possible then will start blog regular.. update simple2 je pun just to keep my memories alive

i love u my hunnybunnysaya!!!

updated as of 25th feb, 5.40pm... just deleted very rubbish entry and censored pictures T_T
naive me old time ago

dari almost 400 entries tinggal 290 entries kot..haha

ada lagi a few rubbish entries..nanti ai tapis lagi..

let's start new :)

weehuuuuu

Tuesday, February 23, 2016

2016

hello

sooo long time a go aku tak update

2016 is so challenging year

phewwwww

keep calm and go through it

well, my first trip over the sea. haha

i went to egypt last month, about 2 weeks


well, this is pyramid


view bandar kaherah lama dari masjid salahuddin al ayub


niat asal to attend my sister's graduation day

then managed to visit many places

just...subhanallah, it was beautiful :)

really wanna blog about it, to keep it one of the best moment ever

let's have some time later



2 benda yg penting now

1- get a good job for career enhancement

2- preparation for my wedding

kahkah. nak kawen dah ai :p


garden theme please ^_^



Friday, August 21, 2015

lama nya tak monolog dalaman

hello

lama nye tak update since june

basically aku update bukan nk menyampaikan sesuatu yg berfaedah pn mcm information ke tp more to inner thoughts

sometimes u dont know how to express your feeling to somebody so here is the right place. lol

i am officially graduated yay alhamdulillah since 5 august baru2 ni. baru lagi kan. haha. so sekarang tunggu untuk convocation ceremony on October

drama air mata sgt tau decision nk sambung study. HE knows everything :')

sekarang ni jadi job hunter. harap2 dapat rezeki kerja yg bagus, di tempat yg bagus, environment bagus, gaji yg bagus :)

so sementara nk dapat keje, prof invites me to be his research assistant. sebenarnye malas dh nk ada hubungan dgn study tp prof sendiri whatsapp, aku serba salah nak cakap NO. lagi pun masa project haritu, report aku ada la 2 3 kesalahan typo yg bodoh. so aku consider not perfect punya report T_T

xpe lah, maybe boleh belajar something dari situ. insyaallah

_______________________

macam biasa invitation kenduri kawan2 tumbuh bagai cendawan. haha

next week fify kawen kat johor.. another week, amin pulak..

kira2 rambang aku, 80% kawan2 at least dah engaged, married, have a baby(s) and expecting baby :p

damn grateful me to all of u friends. because i know my turn will be insyaallah soon (seriously i dont have any proper plan, date or anything about marriage) but insyaallah next year, end of next year (paling cepat) :p

________________________

bisnes aku dah tak nampak rupa dah ni. semua pun sepi sejak habis study kt BMI. ohh i miss bmi. bmi bukan lah tempat yg aku boleh kata kan puas untuk study (haha) tapi situ banyak ajar aku pasal duniawi bukan nye penting. lagi 1, bmi ajar aku cari duet (bisnes :p )

tolong lah suggest apa aku nk buat, nk berbisnes. xdak idea la.. baju? tudung? so common. kena pikir utk jadi rare sikit.

padahal dlu kat bmi, aku cakap kat kak illa, aku sanggup je kalau ada bazar ke pasar malam ke, aku nak jual makanan. mcm air ke, cucuk2 yg goreng ke, buah ke. best tau seriously based on my experience bukak kiosk jual jambu dgn air kat bmi selama 4 HARI SAJE. lepastu bungkus sbb penat, final year kalut dgn FYP, dgn aku ada 2 subjek tambahan tak macam kwn2 lain

aku akan selalu mengingatkan kisah lama bersusah payah jual itu ini masa dulu. sebab nanti aku akan tau, owh aku boleh buat sebenar nye :p (menaikkan motivasi sendiri, sebab jarang2 org boleh bg semangat. sedih betul lulzz)

kena jugak buat keje sampingan ni, xkan nk harap duet gaji je nt. mcm mana nk ada saving lebih. nak beli rumah, kereta sendiri. nk enjoy2, nak bg family. duet tu penting ye bagi aku. no money jadi serabut. i dont like :p

__________________________

banyak lagi ni nak taip tp more to personal pulak. malu i.

january 2016 nt angah convo. supposed mama dgn papa pegi. tp kesihatan mcm x mengizinkan. lepastu papa cakap pulak kena simpan duet jgk utk aku nak kawen. HAHAHA ini aku gelak besar. adoi relax je, yg itu tau la aku nk cari nanti

aku memang rasa nak pegi sgt tapiiii

kalau dh dapat keje, guane nk mintak cuti sampai 6  7 hari? huwaaa habis KPI i tau

lepastu, i kan menganggur, dgn duet RM yg jatuh, nk survive di sana dlm 10 days, angah cakap quite expensive jugak la. memang x stay hotel, so kena sewa rumah or bilik. ticket xleh nk beli lg, sekali dh keje then konflik nk cuti haaa naye. lepastu xkan aku sorang je. haha. kera sumbang aku. dh la x penah ke luar negara. adik2 yg lain pulak belum habis or belum cuti time tu

nasib aku dh bgtau angah, jgn berharap sgt aku nak pegi. semoga paham ye.

_________________________

ada sedikit info kesihatan. aku tnya adik aku, final sem med student. so insyaallah verified dan bukan pseudo science.

be careful la dgn ubat kurus sebagainye sebab some product ada steroid. nt hormon ganggu. if lelaki, nt tumbuh teteks pulak. haha

yg protein bagai2 tu xyah la... avoid selagi boleh..

aku tnya dia, betul ke kalau makan ubat lama2 boleh rosak organ semua. and perlu ke stop or kurang kan  or berhenti slow2 makan ubat hospital kalau ada penyakit

please dont. jumpa doctor utk regular check up. organ rosak memang side effect ubat tp jumpa doctor utk detect dgn mcm mana nak avoid effect kt organ tu. cmtu la lebih kurang dia bgtau

jgn terus stop mkn ubat hospital dan continue dgn so called ubat yg bukan hospital (tapi claim ubat alternative) so a BIG NO

__________________________

lagi sebulan lebih kurang nak raya haji kan. cepat nye masa berlalu. rasa baru je raya haji last year, ramai2 raya kat KL for the first time. boring nye, dull je rasa..

_________________________

di kesempatan ini, kepada kawan2 yg akan bernikah x lama lagi, semoga semua nye berjalan lancar.

untuk yg expecting, counting days nk deliver, semoga mudah process bersalin dgn jaya nye. dont worry much, kawan2 aku ramai cakap nt baby dh keluar, tengok je baby terus hilang sakit. nikmat nyeeee... tapi jgn buat gile nk beranak kat umah dlm kolam mandi sambil husband tlg jd bidan. kalau husband dokter xpe la. jgn buat gile eh.

yg belum ada rezeki ada baby lagi, sabar je, mak aku dulu pun 5 tahun dah kawen baru dapat anak. mulut org jgn cakap la duk sibuk. nasib la kena smash dgn mak aku, garang buleh tahan

yg belum berkawen mcm i, haha (T_T) ok apa life mcm ni. masih single dan mari berbakti kepada kedua ibu bapa dan keluarga. insyaallah hari itu akan tiba. relax je

sejujurnya aku happy je dgn life skrg. aku tau belum masa dan rezeki. how come bangun pukul 12 nak kawen? masak? pemalas, tak suka masak.

oh ye ada idea sikit.. pasal bakal suami ni. mcm mana ye kalau dpt suami yg tipikal. maksud aku suami goyang kaki, isteri buat keje rumah semua. Allah, mintak simpang.

kan bagus kalau bantu membantu mcm partner. bukan laki dan bini. laki bossy, bini kuli.

_______________________

nk share 1 gambar dgn adra, jumpa dia first time since she was born. alhamdulillah sihat, baru je 2 tahun, x lama lagi dapat adik. budak yg sgt baik. masa tu aku sampai je umah aunty, dia dah sampai dulu..terus datang, salam cium tangan..so sweet :)



sekian terima kasih :)

assalamualaikum, moga panjang umur, murah rezeki kita semua. amiin.....

Monday, June 15, 2015

how u survive the living cost in KL/selangor?

assalamualaikum

just a short break for me, sambil2 write report tetiba terfikir how young people survive to stay in KL or selangor?

let say your salary rm2500
aku penah sekali sewa bilik apartment with fully furnish di shah alam. area batu 3. apartment fully furnish, 4 bilik dan 3 toilets. rm2000 u know! without utilities untuk bil2 air, electric etc.

so i paid rm250 monthly. electricity n water bill almost rm50 monthly.

i asked 1 of my friend yg sewa di apartment yg sama. but this one 3 rooms. sewa je rm900 not furnished and at that time tuan rumah nak naik kan lagi..


senang cite aku nak cakap rumah sewa mahal gile. sebab aku penah menyewa dan survey2.. dgn harga rumah pun tak kurang nak mampus punye mahal.. gaji rm2500 tp rumah teres 3 bilik pun dah rm300,000

atau pun harga rumah sewa normal je tp gaji kat mesia memang ciput


okay senang cite aku terfikir the monthly bill utk org biasa2 yg bergaji around rm2500

sewa rumah let say rm700
bil air electric topup rm150
kereta rm400
minyak n toll rm300
makan minum rm400
bagi parents rm300
total almost rm2250 kan?

belum masuk barang2 lain, kereta rosak ke, adik beradik sesak ke, nak tanggung family ke, etc

MACAM MANA KALAU DIA DAH KAWEN DAN ADA ANAK????

haaaa tu yg aku nak tau tu

sorang anak sebulan je dalam rm500 kan.. pampers, susu, nursery pun charge rm150 paling murah aku rasa, hospitality

haha

cukup ke?? macam mana korang survive?

share please

next month dgn bangga nye aku akan jadi penganggur terhormat
dah habis study and looking for a job

so i want to know how u survuve, how u spend your money

ye rezeki pun rezeki jugak. bersyukur pun bersyukur jugak tapi secara logik nye how?