Tuesday, November 22, 2011

kisah seorang pak cik tua menemui ajal


assalamualaikum
selamat hari selasa..
hip hip hoorayyy malaysia menang bola sepak untuk sukan sea semalam...
puas hati kan?

by the way, kali ni nak story pasal cerita seorang pak cik yg berumur around 72++
ini kisah benar yg belaku di masjid taman permata kat area taman melawati tak silap
kisah ni baru je berlaku around 2 or 3 weeks 

pada suatu malam jumaat, hari khamis la kan, waktu maghrib
pak cik ni ke masjid macam biasa nak solat maghrib berjemaah...
kemudian lepas solat maghrib, pak cik ni minta pak imam dengan semua jemaah lain baca kan yassin untuk pak cik ni sempena birthday pak cik tu jugak at the sme day...
ok fine, pak imam tu pun baca kan dengan jemaah yg lain...
then pak cik ni request nak azan untuk solat isyak, pak imam pun cakap fine, sila kan....
tiba je waktu pak cik ni azan.. 
time Asyhadu alla illahaillallah, tiba2 nafas pak cik ni terus hilang...
dia meninggal lepas sempat mengucap waktu azan...

mudah nya cara nyawa pak cik ni ditarik...
macam mana la kita nanti kan? :)
rupa nya pak cik tu sangat mulia, setiap hari, 5 kali dia datang solat kat masjid dan bawak 20 sen, means sehari dia sedekah rm1.00.. pak cik ni selalu bersih kan mana2 masjid atau surau yg kotor setiap kali dia singgah.. tu berkat orang baik macam pak cik tu, meninggal pun dalam keadaan yg baik..

by the way, cerita ni aku sendiri dengar waktu kuliah maghrib tadi...

tu je nak story, nak ulas panjang lebar, ehem, saya tak pandai la... sendiri mau ingat... tapi harap2 kita akan mati dengan cara yg baik macam pak cik tu... 

insyaallah...





4 comments:

hanabunga said...

sedihnya.tapi alhamdulillah dia meninggal dalam keadaan yg aman.

~kiinaa~ said...

sedih kan tapi dalam keadaan yg baik, alhamdulillah :)

~kiinaa~ said...

sedih kan tapi dalam keadaan yg baik, alhamdulillah :)

Islam said...

Pls make a post related comments
Allah
Islam
Muslim
Dajjal