Monday, July 16, 2012

long distance love

assalamualaikum..

wahh pagi sungguh aku update.. ni semua running man punya pasal. aku tengah tunggu benda tu habis download. by the way, dapat idea nak tulis pasal long distance love atau pun nama melayu nya cinta jarak jauh.. wahh gaya dokter love gitu puii!

well, we were very far from each other since we started our serious relationship. before that, we knew each other first, became a friend, talked as a friend before we decided to have a relationship then. eventhough we were from the same secondary school. panjang cerita nak story dari mula. tu nanti part lain lah eh? ",


how to maintain the relationship?

on 2007 and for 3 years, i studying at negeri sembilan while he was at penang. so can u see the distance? we met about 2 times per year. haha. i really don't care if we didn't have a date because i used to it. disebabkan itu first relationship dan aku start tak kerap jumpa, maka nya aku selesa macam tu. bagus jugak kan aku? HAHA

the most important is that u trust each other as well. make sure u trust your partner. partner korang juga mesti lah bukan seorang yg mata keranjang, melayan semua perempuan macam awek terdekat dan kaki penipu. kalau ye, sila la reject awal2 walaupun bukan long distance. gile hape nak partner macam tu?

never cheat, just tell the truth eventhough u date with a guy. haha. ye, partner mana tak marah kalau kau keluar dengan opposite sex kan? tapi nak buat guane, dah kau cari nahas kau pandai la tanggung. tapi kalau kau menipu, kau tak layak berpasangan. jangan aniaya perasaan orang lain.

update la activity apa kau buat, biar dia tahu dari mulut kita sendiri. tapi jangan la 24 jam kau dengan handphone je duk text sana sini. tak rimas ke? tapi jangan sampai 3 4 hari tak contact, kang orang ingat kau dah mati kering. pfft~ at least sehari tu wish good night pun jadi la, a warm chit chat before tidur ke. cukup la tu.. jauh, buat cara jauh..

jangan nak push suruh jumpa ke suruh datang kat kau ke.. no no no... terutama nya perempuan lah kan. aku boleh jamin yg kebanyakkan lelaki tak akan datang dari utara ke selatan semata mata nak jumpa kau tanpa motif atau layan rasa rindu rinduan kamu itu atau semata mata nak tengok kau. be matured ye. banyak kerja lagi korang boleh buat kan? so get your life busy. never push on anything ok?

dulu masa aku kat kolej, aku sangat busy. assignment belambak, dengan berpersatuan kawad kaki jpa3 nya, electrical youth club bagai cewahhh so aku tak la terlalu nak fikir nak jumpa or nak bergayut je. i was just fine thank you. still bawah kawalan..

berserah kepada yg Berkuasa. rezeki jodoh ajal maut semua dah ditakdirkan untuk kita. so kalau dah berusaha tu, selebih nya berserah je. kunfayakun. kalau jadi maka jadilah ia. kalau dah seminggu tu 5 kali clash, tu tanda nya korang memang patut clash. BHAHAHAHA

so far, it's been 5 years of our relationship. i prefer to make it as a privacy. he always told me that no need to show off. (ke nak cover dengan skandal? haha) for the first 2 years, it quite hard to maintain sebab mungkin masa berkenalan lagi. masing2 nak tunjuk perangai taring tanduk. but so far, aku rasa bersyukur dan selesa dengan apa yg aku ada sekarang..

juga, saling bantu membantu dan sokong menyokong antara satu sama lain. susah dan senang lah sama2.. selalu bagi kata2 yg membuatkan partner gembira, rasa bersemangat. what a partner for, is it?

misalan nya partner ada kisah cinta terdahulu, just let them go. itu cerita lama. that's why i said before, TRUST. people have their own history.

bagi aku sendiri, what makes your relationship last longer is that, make it fun. don't be too serious. we love joking each other. but don't over the limit.

and, remember the MOST IMPORTANT, limit between each other, the social, communication, interaction, mingle and so on. whatever it is, we still do not have a legal relationship. it's for me too..

pasal jodoh ni,, jangan nak menggelabah sangat, relax sudah...

by the way, this is based on my own experience.. u may take it as a reference. and everybody have their own ways to maintain. so, let's share!

ok lah, dah 97% download running man ni. tamat sudah. segala pertanyaan sila la tinggal di komen ye.. dokter leb tak charge apa2 pun.. BHAHAHA

7 comments:

haney said...

wahh a good tips. hehehhe

~kiinaa~ said...

pengalaman sendiri yanggg :)

Anonymous said...

Akak,please buat entry pasal love lon distance. Nk tahu lagi tips2.

Anonymous said...

Akak,please buat entry pasal love lon distance. Nk tahu lagi tips2.

Anonymous said...

Akak,please buat entry pasal love lon distance. Nk tahu lagi tips2.

Anonymous said...

Akak,please buat entry pasal love lon distance. Nk tahu lagi tips2.

Anonymous said...

Akak,please buat entry pasal love lon distance. Nk tahu lagi tips2.