Monday, June 15, 2015

how u survive the living cost in KL/selangor?

assalamualaikum

just a short break for me, sambil2 write report tetiba terfikir how young people survive to stay in KL or selangor?

let say your salary rm2500
aku penah sekali sewa bilik apartment with fully furnish di shah alam. area batu 3. apartment fully furnish, 4 bilik dan 3 toilets. rm2000 u know! without utilities untuk bil2 air, electric etc.

so i paid rm250 monthly. electricity n water bill almost rm50 monthly.

i asked 1 of my friend yg sewa di apartment yg sama. but this one 3 rooms. sewa je rm900 not furnished and at that time tuan rumah nak naik kan lagi..


senang cite aku nak cakap rumah sewa mahal gile. sebab aku penah menyewa dan survey2.. dgn harga rumah pun tak kurang nak mampus punye mahal.. gaji rm2500 tp rumah teres 3 bilik pun dah rm300,000

atau pun harga rumah sewa normal je tp gaji kat mesia memang ciput


okay senang cite aku terfikir the monthly bill utk org biasa2 yg bergaji around rm2500

sewa rumah let say rm700
bil air electric topup rm150
kereta rm400
minyak n toll rm300
makan minum rm400
bagi parents rm300
total almost rm2250 kan?

belum masuk barang2 lain, kereta rosak ke, adik beradik sesak ke, nak tanggung family ke, etc

MACAM MANA KALAU DIA DAH KAWEN DAN ADA ANAK????

haaaa tu yg aku nak tau tu

sorang anak sebulan je dalam rm500 kan.. pampers, susu, nursery pun charge rm150 paling murah aku rasa, hospitality

haha

cukup ke?? macam mana korang survive?

share please

next month dgn bangga nye aku akan jadi penganggur terhormat
dah habis study and looking for a job

so i want to know how u survuve, how u spend your money

ye rezeki pun rezeki jugak. bersyukur pun bersyukur jugak tapi secara logik nye how?


2 comments:

=*NuRo0L* = said...

1)kereta monthly RM620/month
2)Simpan untk road tax and maintenance kete RM200/month (RM150X12=RM1800 untk roadtax kete 1.5 ok la. tayar/maintenance Rm50X12=Rm600 yearly tu pun kalau kete tak meragam)
3)minyak kereta RM50/week = Rm250/month
4)belanja untk baby RM500/month (dh start since ngandung, so lepas baby lahir convert jd belanja pampers Rm200 + pengasuh RM300)
5)bil TM RM120/month
6)bil telefon Rm110/month termasuk internet. xcall n SMS sgt
7)belanja dapur rumah RM400/month aku xbg parents sbb aku duduk dgn parents lg so dh belanja dapur.
8)loan MARA RM150/month
9)loan Rumah RM800+/month
10)insurance sekeluarga RM300~RM500/month
11)shopping limit Rm200/month tu pun kalau tak pg mkn mewah2
12)2 bulan sekali balik rumah mertua at least RM500 pegi balik termasuk rencah2 perjalanan.


*benefit kt office dh provide mkn, and medical RM1800 yearly
*nafkah suami bagi mcm bonus la tak termasuk dlm senarai income
*perbelanjaan rumah/anak kalau suami ulur duit, kira bonus gak sbb aku jenis xsuka mengharap. so far alhamdulillah dapat la.
*bonus company bagi bln 6 and bln 12 tu buat la belanja raya and budget renovate rumah. hehe

kesimpulan?mak gaji 5 ribu duduk johor pun xcukup nok.. lagi la yg dok KL gaji 2500 pengsan..

Sakina Kushairi said...

nok, gaji 5k pn x cukup?
nangis i dengar T_T

dasyat kan.. nak cut cost kat mana lagi pn xtau
sume pun importante