Sunday, April 11, 2010

IPTA vs IPTS

teringat pulak nak post something pasal tajuk ni.

ni dah lama dah aku baca kat komen orang. aku kenal jugak mereka ni. menyirap jugak la aku bace dulu. memang mencarut carut pun dalam hati sebab time tu aku alone kat rumah so takde geng nak story.

budak a: wey, susah ar, banyak gile keje nak kena buat!

budak b: kau nak senang je buat keje, nak senang sangat gi ar masuk kolej!

aku rasa kau hebat bijak cerdik pandai la kot sebab kau cakap macam tu

sebenar nye mostly orang macam pandang rendah kan kalau anybody yang study kat kolej ke, private institution ke or any IPTS. aku penah la dengar kawan aku cakap macam tu, konon2 tak bagus la and bf kawan aku kutuk2 pasal study kat kolej, and even family (yang aku tak pernah anggap family because they are suck) macam ragu2 la etc~~

after aku entered je college, aku ambil foundation dulu, yes memang aku goyang kaki je la.. takde keje sangat pun. memang 95% senang yang amat. then masuk 2nd year dah habes foundation, subjek makin la susah, mencabar, dengan assignments yang sangat banyak plus bapak susah mesti siap kan in short time.

imagine kan la ye wahai anda yang tak study kat kolej legenda tersayang ni, cara belajar, subjects, sukatan semua nya not based on malaysian universities macam uitm ke, um ke, usm ke or even any colleges. and certificates from kolej legenda jugak from uni overseas. kira macam aku buat twinning program la.

aku belajar sana 3 tahun. ni aku nak story start tahun kedua ye after habes foundation.

  • setiap tahun ada 3 semester; 2 long semester and 1 short semester.
  • long semester ada 4 subjek je dan setiap subjek ada 3 assignments, duration for long semester is less than 15 weeks, whether 11, 12 or 13 weeks
  • short semester ada 2 subjek je dan setiap subjek ada 2 assignments, duration for short semester is about 7 to 8 weeks only
  • untuk setiap assigment and exams pulak grading or marking criteria dia pun tak sama dengan IPTA and some IPTS. kalau exam, salah jawapan even 1 soalan dah dikira fail. and untuk assignment, ada tahap dia. kau jawab sebagus habes dapat la distinction or A, then jawab sederhana dapat merit or B and if jawab cukup makan dapat la pass or C.

ni semua aku dah lalui sendiri, ada masa nyawa nyawa ikan beb, 2 3 hari tak tidur tu common laaa, period pun dah tak tentu, hormon dah lari. tu tak story lagi bab 2 semester akhir yang kena buat report project dengan final project. phewww~~

tidak ke sama rutin nya dengan semua students kat dunia ni?? ada jugak kawan2 aku kt kolej ni cgpa dia 0.0! and ada jugak 4.0. both of 2 students are intelligent and top student kat sekolah dulu. beza nya sama ada kau nak belajar ke kau nak maen.

and sama jugak kan kalau dekat IPTA pun, mesti ada yg dapat dean list, ada yg dpt 2.0, ada yg dapat 3.0 padahal semua yang kat IPTA tu terpilih yang cemerlang. beza nya bila dah dapat result, good, medium and ... semua tu bukan ke sebab kau rajen atau malas? kan?


fnal project tetap jugak ada kan?


dah la kena submit assignments, lepas tu kena interview lagi pasal apa yang dah siap, =|

ni siap kena siap kan on the same time dengan other assignment lagi

assignments aku tetap banyak, korang pun sama kan?

sepatut nya aku post entry ni 2 tahun lepas, sebab ramai yang pelik macam mana cara study kat kolej tu. tapi blog ni pun baru 4 5 bulan wujud.

sebagai kesimpulan nya, awak pergi lah mana mana tempat belajar pun, kalau awak malas, FAIL lah, kalau rajin PASS lah.

readers, jangan la terasa kalau apa2 terkena kat batang hidung sendiri ye. takde niat pun nak saket kan hati sesiapa. my main point is to defend from the above dialog ONLY. jangan lah nak close minded sangat ye.


fuhh,, penat ni. entry tiba2 teringat ni buat aku semput menekan keyboard.

4 comments:

YasmiN said...

hahaha.sy syg ipts sayaaaaa jugak ;)

kiiinaa. said...

haha
saya pn same~~
kolej sy terbaekk punye yg penah sy jmpe~
=p

Sakira said...

I was at IPTS too ! Memang ramai pandang semacam. But hell, do I look like I care ? Wee :)

kiiinaa. said...

haha,let them be
we are happy, and their comments is so not approval~