Sunday, July 31, 2011

memaafkan itu lebih baik


assalamualaikum! 

rasa nak cerita lagi, tak pernah habis kan kalau nak bercerita..
entry petang tadi tak cukup gamak nye ye kina??
whatever~

a night conversation with a friend of mine..
a long conversation, 2 hours..

how to live in peaceful, how to make myself feeling cool
how to understand people, how to build a good communication with people etc~~

and the most important that we can conclude is to forgive people
but forgive actually isn't enough right??
some said "forgive but never forget" but i think "forgive and forget" is the best 
unfortunately, we can't never forget, am i right?

kita cakap kita dah memaafkan orang, tapi pernah tak kita lupa kesalahan tu?
tak kan? kita tak ikhlas pun memaafkan orang tu...
dan selagi kita ingat kesalahannya, selagi tu kita still lagi tak maafkan orang tu sepenuhnya..
myself is included..

dari situ lah kita tak pernah nak dapat nikmat kehidupan yg sebenarnya..
sebab dalam hati ada sesuatu yg tidak selesai..
how can u get a wonderful life?
how can u get a meaningful life?
how? and think!

so, the solution is try to forgive everyone, sebagaimana Pencipta kita boleh memaafkan segala dosa kita..
nak dibandingkan dengan kesalahan kita sesama manusia yg tak seberapa tu..


oh ye, saya masih mood berbunga bunga hiking the broga hill yesterday..
so ohhsemmm!
still remember kabus yg sangat nyaman when we were hiking down the hill..
aircond free di dunia, and i just can said "Allah is The Almighty!"

the power puff girls and the only 4 beautiful, charming and cute girls.. aha! :D

cantik kan? terasa tenang macam nak tinggal kat atas bukit je ^^

picture ni dah letak dalam entry lepas tapi nak letak jugak lagi :p

it's 2am.. time to sleep.
good night and have a sweet dreams
and may we still can live for tomorrow, to celebrate the peaceful Ramadhan, InsyaAllah :)


2 comments:

sara zainol said...

my dear, tidak semua org itu pemaaf.. so bersabar la ye.. btw salam ramadhan al-mubarak ye ^^

~kiinaa~ said...

betul tu, tak semua pemaaf dan boleh lupa kan kesalahan orang.. :)