Tuesday, July 5, 2011

sambungan entri lepas tapi ni karangan lepas perasaan dan tiada gambar ^^



hi! ni entry sambungan entry semalam..

entry semalam kan banyak gambar, tapi ni takde gmbar kot, just conclusion untuk hari ahad saya.. people i met, situation i faced and the thoughts i can conclude~

situasi 1: di 1 malaysia wedding festival

aku dengan kawan2 aku dah pegi 1 booth photography ni, a well known photography company, and the price mesti la mahal kan, kata shoot untuk wedding angkasawan, and the latest untuk tomok~ tau tak ape? cari la sendiri ye :p
then after kawan aku beli buku kat sana, captured picture and so on, we moved to another photography booth which is an ordinary photographer...

well known photographer= A
ordinary photographer= B

si B dah tau kot kami dari A, so die duk promote die bagus la kn, ok la kn?? tapi yg tak syok nye bila die duk cakap:

"ye la, die femes, amik gambar angkasawan, artis, amik gamba dalam dewan, boleh la cantek"

"die pakai lens mahal, kite pakai lens biase2, boleh la cakap gambar die bagus"

"kitorg amik untung pun bukan banyak pun macam diorang..."

ntah ape ape lagi tah die duk cakap die bagus, suci dengan penuh perasaan dan sebagainye.. padahal die cakap dorang dulu 1 academy photography... dah tau geng lame, buat apa kau nak hasad macam tu?? kalau la macam tu cara kau promote, tak ke mana laaa oiiii... kalau ye pun nak promote orang, jangan sampai kau cakap keburukan orang sebab nak nampak kan kebaikan kau je~


situasi 2: kat hr steak house

ni memang aku dah nak macam tobat tak nak gi lagi, tapi naseb aku bukan la cepat emosi nak buat keputusan tu... siyes aku rase cm nak pijak je muke mamat gemuk yg duk kat kaunter makanan tu.. amik kau!

kurang ajar, bengis..

aku sampai 8.30pm. memang ramai orang.. kitorang boleh duduk lagi tungu la kejap kan... tapi dah masuk 15 minit tak de orang datang amik order, aku dah angin... masing2 kitorang duk panggil suruh amikorder... masuk 9.10pm, mamat gemuk yg memang berat tu datang dengan muke mintak penyepak tak cakap ape pun, kot nak tanye nak order ape ke kan.. mampus la, kitorang pun order sume...

bukan lama pun kan nak amik order?? tak sampai 15 minit makanan dan minuman pun sampai... order sampai lagi cepat dari orang datang nak amik order... aku dah macam,what the hell dorang ni? bukan sorang yg behave macam mamat gemuk ni tapi 2 3 orang... panggil wat derk je sambil duk angkut pinggan kotor... tau la ramai orang tapi jangan nak kurang ajar sangat ok!

_______________________

ni bukan first time pekerja die kurang ajar... last time aku pegi pun macam tu... macam haram gile.. siyes aku memang nak lempang je orang tu.. aku pegi ni weekdays, hari khamis malam.. tak ramai pun orang...
click sini untuk view ~

aku duduk kat belakang, ala ala kampung sikit la.. meja yg aku duduk tu ade bekas pinggan orang laen.. so kitorang jugak yg panggil untuk order, then kitorg jugak yg suruh die angkat pinggan kotor tu,,, dah angkat, bukan nak lap meja.. kitorg jugak yg suruh lap kan meja tu.. korang tau ape mamat tu cakap?
"laaa, buat ape nak lap? bukan kotor pun"


menyirap aku dengar.. siyes ape lah manusia jenis ni... kau buat bisnes kot, agak2 laa..

kesimpulan nye, orang melayu ni memang macam tu ke perangai? nak promote bisnes tapi cakap buruk pasal orang laen.. buat bisnes tapi kurang ajar... ye, aku cakap orang melayu.. melampau tak ayat aku? tapi ni memang realiti.



2 comments:

[sutera kasih] said...

amik gmbar kawen angkasawan?mcm tau je huhu

biasala tu adat berbisnes..dengki mendengki tu mmg biasanya wujud..huhu tp tak patut kan..

~kiinaa~ said...

awak tau ke sape? ;)