Wednesday, December 21, 2011

Day 23 – 15 facts about you

assalamualaikum semua, happy tuesday!

fact #1 -  emotional
ye, aku seorang yg emotional. aku mudah emotional dengan situasi yg kurang menyenangkan, menyakitkan hati, marah, benci dan negative feelings. 
contoh nye, kalau aku tak puas hati terhadap sesuatu perkara, seperti carry mark microcontroller aku sikit nak mati, aku memang cakap dengan membe aku dengan penuh perasan menci, dan juga ada mengeluarkan katakatakesat eventho mencarut ke lecturer itu. memang aku dah marah sangat lah tu. tapi perasaan marah itu bersebab dan bukan suka2 juga aku nak cacimaki orang ni.

fact #2 - rational
ohh ye,walaupun aku emotional, tapi aku tak melulu menuju ke sesuatu yg aku kurang senang tu. aku masih rasional lagi. 
macam facts #1 punye contoh, kan aku tengah marah kan, then aku pergi jumpe dengan lecturer tu along with my friends. takde lah aku nak cacimaki dia, aku rational lagi, aku still fikir dia orang tua yg jadi lecturer aku. eventho aku macam nak tonyoh je muka dia!

fact #3 - penjimat
aku boleh control alir keluar duet aku. nak kata aku tak shopping, aku memang kaki shopping tapi aku waras sampai takde lah duet aku asyik nak keluar je. contoh nye, aku tak habis kan duet nak pergi merendek je memanjang. orang keje makan kat TGI, fullhouse, starbuck ke whatever (plus benda tu pun aku ragu2 kehalalan nye) tapi aku belum ada nafsu lagi, belum teringin nak pergi tempat yg too expensive as a student yg melukut dengan duet pinjaman je. kalau aku rasa penting, aku akan spend money. if not, just keep the money in the pocket!
aku ada saving sendiri since i was in college. time tu aku memang saving habis sebab aku jarang sangat kelua, sebab so busy dengan study. tak macam sekarang, nama je degree tapi takde la busy mana macam kat college dulu ........ keje nak enjoy je~

fact #4 - suka tempat tenang
aku suka pantai, taman, something yg tak bising, crowded. sungguh best untuk tenang kan fikiran.

fact #5 - looking forward
kalau semua kawan2 seangkatan yg tengah study dengan aku fikir nak enjoy je, shopping and so on, aku pun tak terkecuali. tapi aku fikir lebih sikit, how to make myself have more than others. that's why i run my own business. since i was in sem 1 at bmi, i started my business by selling perfume. then berkembang sikit aku jual handbags. now i'm still in planning to do something else. 

fact #6 - love to write
yess, i love to write, that's why i owned my blog. kadang kadang, cakap je tak guna. rasa tak puas. so i write. eventho masalah tak selesai tapi rasa lebih ringan sikit beban. aku juga ada buku akaun sendiri, everyday i write how much i spend my money. then i calculate per week how much i spend. then i can realize betapa banyak nye duet aku masuk dan keluar. so aku jadi lebih jimat :p
aku ada jugak buku untuk sukasuka, i put the best pictures inside, alah, ala ala macam buku diari bergambar tu :D

fact #7 -  matured
aku rasa aku berfikiran matang. i don't mess my life with small things. gaduh dengan bf ke, merajuk sebab stupid things ke, it's not me. i don't give a damn in my own life. 

fact #8 - i am not choosy
it's a part of me. somehow i hate people judge me, so do i. i don't care how's my friends look a like, cantik ke hensem ke kaya ke miskin ke. ye la, orang sekarang (tak semua, jap gi ada nak sound sound aku pulak) nak kawan pun bukan main memilih. kalau memilih yg baik2 takpe.. ni tak, nak kawan yg up up je, yg macam hot hot, so kau akan sentiasa diperhatikan (konon, padahal yg menyampah tengok kau tu kau tak kisah pulak)

fact #9 - don't entertain anon
kalau orang yg aku tak kenal tu, takde lah aku terhegeh nak berkenalan especially lelaki. as im not a girl yg keluar sesuka hati dengan anyone. kalau yg aku tak suka tu lagi lah. euw! maruah ok~

fact #10 - suka tempat sejuk
aku lebih suka tempat sejuk terlampau dari  tempat panas terlampau. haha

fact #11 - suka kunyah ice cube
aku kunyah macam keropok je. tapi ice cube ni banyak jenis. ada yg rapuh, ada yg macam senang nak kunyah, ada yg keras nak mati. yg jenis senang ni aku memang layan la, yg keras tu aku tak pandang. so aku tau la nak cari kat mana ice cube yg best best tu. haha

fact #12 - no caffeine
aku tak boleh minum nescafe, tea, latte dan sama waktu dengan nya. nanti aku akan shaking di bahagian tangan macam orang parkinson. kalau setakat teh ais tu ok lah lagi tapi teh yg pekat2 gila tu omg!

fact #13 -  waiting is not my second hobby
i hate waiting, really hate it! don't make me wait for u. kalau dah janji dengan aku pukul 12, maksud nye pukul 12 dah siap ok, bukan pukul 12 baru kau nak terhegeh2 nak siap. 

fact #14 - first impression is important
kalau first time aku jumpa someone, then dia buat muka atau kurang mesra dengan sengaja tapi dengan orang lain dia ok, means forever aku akan rasa tak senang dengan dia. sekali buat pasal, memang aku ingat laa.

fact #15 - tak pernah mintak duet parents
aku tak pernah mintak tapi dorang yg bagi. haha. aku ni FAMA, elaun bukan MARA kasi. so duet yg aku dapat sebulan sekali tu la aku guna. tak cukup? sorry, it's more than enough. apa yg aku beli semua dengan duet aku sendri atau duet yg memang dorang dah kasi. so takde aku nak mintak extra pocket money. handphone baju seluar tudung segala2 nye lah duet aku..
tak rasa useless ke mintak duet parents? kan elaun dah ada. tak cukup ke? aku dapat pun amount yg lebih kurang sama dengan  MARA kasi~

ok done! jenuh aku fikir~

4 comments:

saffiya_aleesya @ echa said...

Aku pun emotional gak..tp satu jer aku pelik pasal diri aku, bila aku dah terlampau2 emosi tu aku terus jd takde feeling..aku dah jadi pendiam malas nak bising2 dah..aku pegang ayat "ape2 jela".."ikut suka ko lah"..

saffiya_aleesya @ echa said...

Aku pun emotional gak..tp satu jer aku pelik pasal diri aku, bila aku dah terlampau2 emosi tu aku terus jd takde feeling..aku dah jadi pendiam malas nak bising2 dah..aku pegang ayat "ape2 jela".."ikut suka ko lah"..

~kiinaa~ said...

haaa, betul tu~~ bila dah geram sangat, whatever, lantak ko, malas aku nak fikir~~

:)

Cik Fantha Lalala said...

yup tau xpe... dah besar kene pandai jimat.. malu asyik mintak duit mak ayah jee... ^^,