Friday, May 25, 2012

free education, ptptn, ptptipu and so on


first of all, korang boleh click sini untuk shopping beg yg cantik dan murah :)


assalamualaikum...

salam petang jumaat yg sejuk. hari ni baru sejuk sikit eh sejuk banyak since sabtu lepas aku balik rumah...

by the way, siapa tengok debat ptptn 2 3 hari lepas? hari selasa tak silap (baru cuti seminggu, otak dah karat)

semua orang kenal KJ kot, tapi semua orang mesti tak kenal rafizi ramli (RR) kan? termasuk aku. haha. at last baru tau siapa RR after people keep sharing on facebook. apa yg buat aku excited, sebab background RR adalah sama dalam bidang aku (boleh pulak macam tu) tapi aku tetap rasa hujah RR far away better than KJ (sorry to say to KJ's fan)

bercakap mengenai ptptn, since isu ptptn diminta untuk dimansuhkan. menarik pulak bagi aku. bukan apa, dengar sana sini melatah nak tunjuk hebat kan?

kata kata si polan senang cerita aku panggil biawak (ikut kata dr azizan osman, biawak ni yg pandai cakap je), yg aku dengar live la ke telinga capang aku ni:

dah pandai pinjam, pandai la bayar..

belajar pun tak pandai, hutang tak nak bayar

suka hati je tak nak bayar hutang, bankrup la mesia

banyak lah lagi.

so ayat diorang ni sangat la annoying. kalau la diorang fikir (kalau la boleh nak fikir lebih sikit kan?) tak semua orang kaya macam kau la. (yg aku dengar ni sure la dari tempat belajar aku kan, and dari kawan2 facebook aku dari kolej yg sudah pasti dapat MARA) kau tau ke interest dia berapa? kau boleh cakap la sebab kau tak rasa. sebab kau mampu. kalau kau pun tak mampu, kau pun mesti mintak ptptn so that u know.

aku setuju sangat kalau cuma ipts yg betul2 berkualiti je dibela. yg ala ala rumah kedai ke yg tumbuh macam cendawan lepas hujan ni dikawal. boleh ke diorang bagi kualiti yg baik? sebab ikut pengalaman aku kat kolej dulu, asal nya kolej biasa je yg diganbung jadi 1. tapi bukan main dapat MARA full loan, memang senang sangattt lah hidup aku dulu. untung juga aku rasa dapat kualiti belajar yg memuaskan, di samping facilities yg bagus.

tapi, bagi aku tak adil sebab kelebihan diberikan kat ipts. walhal, yg ke ipta tu dah tentu yg lebih cemerlang kebanyakkannya. so diorang lebih layak dapat kelebihan MARA tu. dan yg ke ipts tu sudah tentu yg mampu bayar, yg bukan nya kais pagi makan pagi, setiap kali nak makan kena mengais.

apalah sangat nak bagi free education untuk rakyat daripada duit tu dibazirkan tak tentu hala dengan program2 tah apa2 dengan program maksiat macam himpunan sejuta belia bagai kau undang segala k pop tah apa apa pop dengan huha sana huha sini. 

dan point sebenarnya adalah free education, bukan ptptn. dan bagi aku, MUSTAHIL la kan kerajaan nak mansuh kan ptptn, sedangkan interest pun mencanak. cukup la kalau interest tu takde. ptptn tu pun perlu jugak untuk duit sara diri.

aku setuju sangat dengan RR kalau korang tengok debat ptptn tu. kalau kau boleh fikir sesuatu bila tengok debat tu, u really got what i mean. aku pun tak tau nak hurai kan macam mana. 

untuk biawak2 yg cepat melatah, try to put yourself in other shoes. mungkin la kau tu kaya, atau pun kurang la kelayakan nak masuk ipta so tak merasa nak "dapat" ptptn. that is why kau ke ipts. so jangan cepat sangat membiawakkan diri kamu cakap ikut sedap lidah je. people judge u based on your words. 

actually aku bukan ambil port sangat pasal mana la KEKAYAAN duet negara ni bocor kan, kata kaya tapi mintak free education pun memang tak dapat. lepas tu sibuk nak kata kelantan paling miskin. kau rasa sekarang siapa yg HARAM JADAH? ehh tetibe tapi aku tengok surrounding yg ada jugak certain biawak yg memang dasar biawak kalau bab bercakap. memang aku tak heran pun setakat dasar biawak yg bercakap, tapi stress pulak aku dengar, sebab aku dalam surrounding tu.

maaf la, sounds harsh kan? tapi ni belog aku yg konon nya aku bercakap dengan seseorang sebab tak semua boleh dengar apa yg kita nak cakap.

u have your own thoughts, so do i

 :)

2 comments:

alexa yussida said...

hurmm but i just respect both of them..may Allah bless our country

~kiinaa~ said...

thanx for coming here. hope for the same thing too :)