Sunday, July 31, 2011

memaafkan itu lebih baik


assalamualaikum! 

rasa nak cerita lagi, tak pernah habis kan kalau nak bercerita..
entry petang tadi tak cukup gamak nye ye kina??
whatever~

a night conversation with a friend of mine..
a long conversation, 2 hours..

how to live in peaceful, how to make myself feeling cool
how to understand people, how to build a good communication with people etc~~

and the most important that we can conclude is to forgive people
but forgive actually isn't enough right??
some said "forgive but never forget" but i think "forgive and forget" is the best 
unfortunately, we can't never forget, am i right?

kita cakap kita dah memaafkan orang, tapi pernah tak kita lupa kesalahan tu?
tak kan? kita tak ikhlas pun memaafkan orang tu...
dan selagi kita ingat kesalahannya, selagi tu kita still lagi tak maafkan orang tu sepenuhnya..
myself is included..

dari situ lah kita tak pernah nak dapat nikmat kehidupan yg sebenarnya..
sebab dalam hati ada sesuatu yg tidak selesai..
how can u get a wonderful life?
how can u get a meaningful life?
how? and think!

so, the solution is try to forgive everyone, sebagaimana Pencipta kita boleh memaafkan segala dosa kita..
nak dibandingkan dengan kesalahan kita sesama manusia yg tak seberapa tu..


oh ye, saya masih mood berbunga bunga hiking the broga hill yesterday..
so ohhsemmm!
still remember kabus yg sangat nyaman when we were hiking down the hill..
aircond free di dunia, and i just can said "Allah is The Almighty!"

the power puff girls and the only 4 beautiful, charming and cute girls.. aha! :D

cantik kan? terasa tenang macam nak tinggal kat atas bukit je ^^

picture ni dah letak dalam entry lepas tapi nak letak jugak lagi :p

it's 2am.. time to sleep.
good night and have a sweet dreams
and may we still can live for tomorrow, to celebrate the peaceful Ramadhan, InsyaAllah :)


Saturday, July 23, 2011

it's Saturday.

hi. short update here. no more mumbling.. pfft~

im gonna leave home by sunday. and start a new semester there. and do u think it's my fave? ohh my!

again, try to adapt even my heart do say no.

again, need to face the thing that i thought as a negative feeling inside.

again, need to uhh!

stop it. just fix with. that's better.

enough, it will be end soon. be patient dear.

the things that broken must be fixed.

the zero feeling must be filled.

the lost concentration must be avoided.

the bla bla bla bla.....



see, my life on short semester. how messy my room.
and my sleeping time was longer.. can u get what i mean? haha~

and what is important is, it's heaven yaww!

balik hostel pukul 10pm ke 11pm ke 12pm ke 1am ke takde hal la weyy
kau nak pegi class pakai seliper pun lantak lah. (ehh aku je sebab class aku on sunday)
kau nak pakai apa pun pegi class takde hal
kau nak buat apa pun suka hati..
tapi tu short semester laaaa
semester panjang, harapan nusa bangsa
serius heaven on BMI that time and kalau next time offer any subject on short sem, i will pretty sure to apply it. hahahahahahampeh~

nyte peeps!

Wednesday, July 20, 2011

wordless Wednesday #4


as- salam...


can u spot the different of me?




Wednesday, July 13, 2011

wordless Wednesday #3



hi everyone!


yeay, another 2 buffered earning ~ ^^



am i too early for my wordless Wednesday #3?? 

just surprise when i sign in my nuffnang and i have 2 BE yawwww!!

bajet dah takde la benda alah ni, sekali adaaa la pulak...

rasa last dapat BE time january awal tahun ni... kat entry ini saya penah duk menggebang. haha

mekaseh kepada yg sudi bersedekah kat advertisement belog saya...

ehh ni bukan wordless Wednesday dah sebab siap explanation semua ~


my previous links of wordless Wednesday :




and adakah my previous entry emo? i don't think so because i just tell the truth ^^

Tuesday, July 12, 2011

democratic country #1


this is a stick entry ~
scroll down for the latest entry..
sorry for the inconvenience
this is how i show my respect due to people who involved to fight for justice~

hi! have a nice Tuesday...

this things just can't get out of my mind...

it's about our right now and in future..

however, i just salute this old lady, who had a BIGGEST spirit in her heart...

shame on me, i don't have a spirit like her, and shame on u too, if u never support on what she fight for...





people just want to fight for their right, mereka cuma mintak sistem pilihan raya yang zero rasuah..

tapi sayang nye, ni yg mereka dapat...




fitnah dari newspaper yg orang biasa baca dan percaya, mengalahkan baca QURAN.. 
stop la meletakkan kepercayaan kat berita tv1, tv3 suku, berita hairan, utusan meloya...

ni baru democratic country #1, maybe akan ada lagi sambungan lepas ni, selagi aku rasa nak bersuara...
don't stop me, this is a democratic country...

banyak lagi aku nak share untuk yg terlalu gemar kan utusan meloya, berita hairan, tv1, tv3 suku... maybe dorang ni terlalu taksub kan..

aku tengok gambar aunty kat atas sekali tu aku rasa malu dengan diri sendiri sebab aku tak macam dia, the brave old lady.. begitu juga dengan semua yg attended that 9th july 2011..

this is not about the politic party that i choose, but this is about the right, hak rakyat..

dan jangan cakap "korang nak hentam kerajaan ni, cuba tengok dulu duet sekarang ni sape yg bagi"

sorry, bukan duet kera_jaan tapi itu duet rakyat yg bayar government tax yg maha tinggi...

kadang2 cakap banyak pun tak guna, berdebat pun tak guna...

sila fikir guna otak... rational...

see the malaysians marched on that 9th july.. tak kan sikit pun tak rasa touching? they fight for the right and "u" keep condemn them like they are racist, selfish, stupido and fanatic..

wallahualam...

Saturday, July 9, 2011

sabtu yg bersih ^^ anyway, spongebob memang comel~


hi, super Saturday is available now...

most of people yg stay around KL mesti merungut bosan sebab tak boleh keluar ke mana mana kan?

ada jugak yg penyokong bersih

ada jugak yg kutuk bersih

ada yg merungut sebab tak boleh pegi clubbing (ni ada ok!)

ada yg merungut sebab tak boleh keluar shopping

ada yg merungut sebab tak boleh keluar dating

ada yg merungut jalan jammed

ada yg merungut nak pegi kerja pun susah


ada yg bergaduh gaduh kat fb,masing masing nak tunjuk pandai, masing masing nak cakap dia betul.. last sekali apa korang dapat?

macam macam adaaa okay...

pelik... perhimpunan biasa nya akan buat kecoh ke?
is it all rally make chaos? *blink blink*
memang diorang yg attend bersih ni cakap nak buat kecoh ke, nak runtuh kan klcc ke, nak bakar putrajaya ke, or apa apa?? ada ke?

diorang menuntut perkara yg rasional kan? ada diorang cakap nak jual Malaysia? ada tak??

diorang dapat permit dari Yg DiPertuan Agong kan?

so? apahal kecoh nak buat road block sana sini? nak tutup jalan sana sini? interview orang sana sini?

sekarang siapa yg susah kan siapa??

yg cakap penyokong bersih haram sebab pemimpin orang bukan Islam laa..

semua yg sokong tak semesti nya pembangkang 

masing2 bersuara, kata negara demokrasi..

tapi sekarang apa dah jadi?

pakai payung digi kena soal siasat..

tapi kalau pakai baju spongebob kena tahan jugak tak??
wondering dan teringin nak try! ^^




Wednesday, July 6, 2011

wordless Wednesday #2


hi, today is Wednesday.

as usual, the wordless Wednesday will let u read the picture without any words :)



for your information, this is the wallpaper in my laptop ^^



Tuesday, July 5, 2011

sambungan entri lepas tapi ni karangan lepas perasaan dan tiada gambar ^^



hi! ni entry sambungan entry semalam..

entry semalam kan banyak gambar, tapi ni takde gmbar kot, just conclusion untuk hari ahad saya.. people i met, situation i faced and the thoughts i can conclude~

situasi 1: di 1 malaysia wedding festival

aku dengan kawan2 aku dah pegi 1 booth photography ni, a well known photography company, and the price mesti la mahal kan, kata shoot untuk wedding angkasawan, and the latest untuk tomok~ tau tak ape? cari la sendiri ye :p
then after kawan aku beli buku kat sana, captured picture and so on, we moved to another photography booth which is an ordinary photographer...

well known photographer= A
ordinary photographer= B

si B dah tau kot kami dari A, so die duk promote die bagus la kn, ok la kn?? tapi yg tak syok nye bila die duk cakap:

"ye la, die femes, amik gambar angkasawan, artis, amik gamba dalam dewan, boleh la cantek"

"die pakai lens mahal, kite pakai lens biase2, boleh la cakap gambar die bagus"

"kitorg amik untung pun bukan banyak pun macam diorang..."

ntah ape ape lagi tah die duk cakap die bagus, suci dengan penuh perasaan dan sebagainye.. padahal die cakap dorang dulu 1 academy photography... dah tau geng lame, buat apa kau nak hasad macam tu?? kalau la macam tu cara kau promote, tak ke mana laaa oiiii... kalau ye pun nak promote orang, jangan sampai kau cakap keburukan orang sebab nak nampak kan kebaikan kau je~


situasi 2: kat hr steak house

ni memang aku dah nak macam tobat tak nak gi lagi, tapi naseb aku bukan la cepat emosi nak buat keputusan tu... siyes aku rase cm nak pijak je muke mamat gemuk yg duk kat kaunter makanan tu.. amik kau!

kurang ajar, bengis..

aku sampai 8.30pm. memang ramai orang.. kitorang boleh duduk lagi tungu la kejap kan... tapi dah masuk 15 minit tak de orang datang amik order, aku dah angin... masing2 kitorang duk panggil suruh amikorder... masuk 9.10pm, mamat gemuk yg memang berat tu datang dengan muke mintak penyepak tak cakap ape pun, kot nak tanye nak order ape ke kan.. mampus la, kitorang pun order sume...

bukan lama pun kan nak amik order?? tak sampai 15 minit makanan dan minuman pun sampai... order sampai lagi cepat dari orang datang nak amik order... aku dah macam,what the hell dorang ni? bukan sorang yg behave macam mamat gemuk ni tapi 2 3 orang... panggil wat derk je sambil duk angkut pinggan kotor... tau la ramai orang tapi jangan nak kurang ajar sangat ok!

_______________________

ni bukan first time pekerja die kurang ajar... last time aku pegi pun macam tu... macam haram gile.. siyes aku memang nak lempang je orang tu.. aku pegi ni weekdays, hari khamis malam.. tak ramai pun orang...
click sini untuk view ~

aku duduk kat belakang, ala ala kampung sikit la.. meja yg aku duduk tu ade bekas pinggan orang laen.. so kitorang jugak yg panggil untuk order, then kitorg jugak yg suruh die angkat pinggan kotor tu,,, dah angkat, bukan nak lap meja.. kitorg jugak yg suruh lap kan meja tu.. korang tau ape mamat tu cakap?
"laaa, buat ape nak lap? bukan kotor pun"


menyirap aku dengar.. siyes ape lah manusia jenis ni... kau buat bisnes kot, agak2 laa..

kesimpulan nye, orang melayu ni memang macam tu ke perangai? nak promote bisnes tapi cakap buruk pasal orang laen.. buat bisnes tapi kurang ajar... ye, aku cakap orang melayu.. melampau tak ayat aku? tapi ni memang realiti.



Monday, July 4, 2011

hari ahad saya ^^


hi everyone, Monday blues is here~

how's your day? may it goes well :)

i just wanna let u know about my yesterday, Sunday ^^

my Sunday started with a class on 10am.. then during break time for lunch 1pm, i asked madam for skip the evening session.. because of i had a kenduri, the friend of mine, amin, his sister wedding day... luckily madam shariah was so understanding.. she's great babe!

then me and others girls, miza, kyna and mila went to amin's house.. the kenduri was nice, with so many delicious foods.. and of course i ate much, nasi beriani kot, then marshmallow with choc, cake, kambing but i ate just a little, and lastly cendol... :)

thanx for inviting us amin :)

 kina and also kyna~

mila looked ohhsemmm kan? haha


teringat pulak jiran tetangga amin yg semangat karoke time kenduri tu... 
haha, ohhsemm jugak aunty tu :p


nice kan? heee~~

okay then, finish about the kenduri.. then me and wanie with nas went to pwtc for a 1 malaysia wedding festival.. since nas interested with photography... and i met with saiful nang, the principal of candid syndrome photography ^^

people, if u are a camera or photography person, u must know saiful nang :)



okay then, we moved to the night session.. kampung baru for dinner~
we went to hr steak house... i mentioned to u twice kalau tak silap, i like this place...
cheap, delicious and i loike lah!

but, for yesterday aku dah macam nak cakap, i am not recommend u to go there! 
i will tell u the story next entry~




then, for midnight, we went to danau kota the uptown~ :)
and we reached hostel at 1am~ phewww~~~

the night.. meja yg soooo semak dan penuh semut~~ plastic mekdi tu dah 2 hari kot, dengan pamphlets merata, malas nak layannn.. pagi tadi baru kemas~ :p

bye! (malas nak greeting molek molek bagai)