Thursday, December 2, 2010

ke-banjir-an melanda


hye, assalamualaikum

baru hari ni ter rajin nak update pasal banjir di utara sana, perlis; my house :)
on 4th november lepas aku balik perlis, sebab nak setel kan loan mara..
mula2 memang takmau balik sebab next week nye final exam and plus banjir plak, family pun tak stay kat rumah, tumpang rumah sepupu mama kat sungai baru..
so kalau bukan duk di rumah mesti tak study kn? (tapi kalau duk rumah pun memang tak study jugak..tsskkk!)













picture atas ni on 4th november. time ni dah sampai alor star.. agak payah nak cari jalan yg takde air, memang takde pun jalan yg clear banjir.. imagine alor star ke kangar just take only 45 minutes but on that day, it took 3 hours! ni dah sampai kubang rotan, memang tempat tu pun teruk jugak, time redah tu, air dah sampai 3/4 tyre keta... see.,, macam sungai kan?













ni on 3rd november, yess my birthday :D
also malam yg agak teruk, air memang dah bertakung since 2 day before..
picture kiri tu my house, sehari before memang dah tak duduk sane dah since current and air dorang dah potong.. picture kiri tu kolam mandi yg dah penuh dengan air banjir, sebelum tu memang kosong, tempat sidai baju..



ni kat rumah tok&wan... ni 2nd november pagi, around 10am... air baru naek takat tu... tapi dalam tengah hari sampai malam dah naek sampai 2 kaki~~ tak caye?? tengok gamba bawah ni belah kiri --->






**ni kat rumah tok&wan, malam 2nd november,, air banjir baekk punye!

kotor+busuk=kudis!

caption: 3 penyamun arrested! credit to apan, iwan, adik





**pictures kat rumah aku... mangsa banjir mencari makanan,









lapaq katanya~ see lantai, euuwww! tu tak amik bau lagi.. harummm siott! :))


















**ni 5th nov, dah balik rumah, cuci sume, cleaning process, lantai memang minyak2, boleh main oil skating :D

**busuk okay! aku bukan banyak buat keje, aku tutup hidung and tolong tengok :))



(ni apesal tibe2 ade line pun aku tak tau)

haa, ni la bilik aku yg aku cakap tu, memang busuk dengan almari dah lembik, abes kembang.. macam bau najis tau tak??
bilik aku lah yg last sekali nak cuci, aku pun tak tau kenape~~ :DD











**nayli terbaek lap lantai guna viper keta :))















**ni kat rumah tok&wan.. superb duper laa dasyat kesan kebanjiran nye :D


















**cleaning process in progress..........



sebagai kesimpulan nye, banjir kali ni memang teruk dari yg 2005 dulu... air naek 1 kaki jugak kot kat rumah aku, kat rumah tok&wan lagi la, 2 kaki apaaaa~

ni pun dah ada ura2 nak banjir lagi,, gelombang kedua banjir memang tak dinafikan lagi oleh piak berwajib! since air sungai kat some place dah mencapai tahap merbahaya, so if kalau hujan berturut2 tu sila lah angkat barang ke tempat atas ye~

terime kaseh ye, kerna sudi membace :D


5 comments:

mizzbutterfly said...

jenuh la ko nk cuci...byk tenaga perlu kowt...argh...tidak...

mataharigilak said...

cian nye ko yunk..huhu..abeh uma busuk..baju2 ko pon mst busuk kn..ko pon busuk gak kn.. (Xde kne mengena lgsg..ehhehe)

CIK FAFAZ said...

ciannye akk.
nak sy tolong tak?
hoho.

~sakina~ said...

wany: agak la jenuh... tapi kire okay la xde byk sgt furniture rosak... :p

iligilak: ko mmg suke sabotaj kehidupan glamer aku kn??ko yg bussuk!!!! :)))

faz:haha,, tlg la kalau ade banjir lg skali.. akak sponsor tiket flight mai cni :D

NorAzalya said...

cian kau kina! msti pnt nak cuci sume tu. aku tamao tulun! teheee